Alegem cea mai sigură ușă de exterior: aspecte de luat în considerare

Alegem cea mai sigură ușă de exterior: aspecte de luat în considerare
Distribuie Copie link

În acest articol, vom explora cele mai importante aspecte de avut în vedere atunci când alegi ușa ideală pentru propria locuință. Iată la ce parametri să atrageți neapărat atenție dacă vă doriți o ușă de exterior sigură!

Atunci când zicem ”ideală”, ne referim la acea ușă care să arate estetic frumos și, în același timp să asigure securitatea și eficiența energetică a locuinței. 

Fie că ești în căutarea unei uși clasice din lemn sau a uneia moderne din sticlă și metal, îți vom oferi toate informațiile necesare pentru a face alegerea corectă. 

Deci, haideți să analizăm parametrii-cheie! 

Grosimea materialului 

Ușile de exterior pot fi fabricate din diverse materiale, cum ar fi: lemn, metal (oțel sau aluminiu), PVC sau fibră de sticlă. Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale în ceea ce privește durabilitatea, întreținerea și izolația termică.

Materialul de bază pentru confecționarea ușilor moderne este oțelul. Mulți comercianți propun fie uși cu metal pe o singură parte, fie modele dublate – acoperite cu oțel pe ambele foi ale ușii. Grosimea stratului de metal reprezintă principalul indicator al rezistenței și durabilității ușii de exterior. 

  • 1–1,5 mm — grosimea minimă folosită, de regulă, la ușile de la intrare. Dar trebuie să știți că o asemenea ușă va fi mai mult o barieră decorativă, și nu va rezista la impacturi fizice serioase.  De obicei, sunt ușile instalate de către dezvoltatorii imobiliari la blocuri noi de clasă- economă. Recomandare – schimbați imediat ușa după procurarea apartamentului! 
  • 1,5–2 mm — varianta optimă pentru a asigura securitatea casei. O asemenea ușă nu doar va preveni tentativele de furt, dar și vă va proteja de zgomot și pierderi de căldură.  
  • Peste 3 mm — este grosimea structurilor blindate. Ușile de acest tip necesită montaj special și balamale întărite. Dar să montați în apartament asemenea ușă,  nu e rezonabil. Acestea sunt perfecte pentru bănci sau alte instituții care necesită securitate sporită. 

Rezistență la efracție

Clasificarea ușilor în funcție de nivelul de rezistență la efracție, vă ajută să alegeți ușa ținând cont de anumite condiții. Există 13 clase de categorii, însă doar primele 4 sunt relevante pentru necesități casnice. 

  • Clasa 1: nivel minim de protecție, se potrivește probabil doar pentru subsoluri sau construcții temporare, deoarece asemenea uși pot fi sparte ușor cu un simplu instrument manual. 
  • Clasa 2: astfel de uși necesită mai mult timp și efort pentru a fi deschise, cu toate acestea folosind anumite scule electrice, cum ar fi un burghiu sau un polizor, în doar 10 minute ușa va fi deschisă.
  • Clasa 3: uși care cu adevărat pot fi numite rezistente.Procesul de spargere a unei asemenea uși va produce zgomot și va fi de durată. Deci, asemenea uși vor fi o alegere perfecta pentru apartamente sau case la sol.
  • Clasa 4: cele mai stabile uși pentru locuințe private cu risc sporit de efracție.  Rezistă chiar și încercărilor profesionale de deschidere, cu utilizarea unor utilaje grele, în minim 30 de minute.  

Rezistența structurii 

Ușile de exterior sunt clasificate în funcție de nivelul de rezistență a structurii în mai multe categorii, care sunt  denumite M1, M2 și M3. Aceste clasificări se referă la gradul de securitate și la capacitatea ușilor de a rezista la diverse tipuri de atacuri sau eforturi mecanice. 

Așadar: 

  • M1 - cel mai înalt nivel de rezistență. Ușile din această clasă oferă protecție premium și sunt utilizate mai des pentru obiective deosebit de importante.
  • M2 - cea mai potrivită alegere pentru un apartament urban sau o casă privată. Acestea au o construcție solidă a cadrului, încuietori de calitate și o grosime optimă a foii. 
  • M3 - asigurarea unei protecții de bază în această categorie nu este suficientă pentru o protecție completă împotriva intrușilor. Aceste uși sunt mai potrivite pentru construcții temporare.

Clasa de rezistență la foc 

Orice ușă de exterior va fi sigură doar dacă va fi capabilă să reziste nu doar intrușilor, dar și situațiilor de forță majoră exterioare, precum e incendiul. Acest parametru este determinat de perioada de timp în care ușa este capabilă să limiteze răspândirea focului.

  • EI-15 —  Nivelul de bază de protecție, la care ușa rezistă la impactul focului timp de până la 15 minute.
  • EI-30 până la EI-120 — intervalul de timp pentru cele mai răspândite modele de uși rezistente la foc, de la 30 minute până la 2 ore. 

Așadar, țineți cont de aceste particularități pentru a face o alegere corectă. 

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.