Noi etichete energetice pentru electrocasnice

Noi etichete energetice pentru electrocasnice
foto: Moldpres
Distribuie Copie link

Guvernul R. Moldova a aprobat etichete energetice noi pentru electrocasnice. Vedeți ce informații vor conține etichetele de pe frigider, mașina de spălat vase sau rufe, dar și alte electrocasnice.

Produsele electrocasnice vândute în Republica Moldova vor afișa eticheta energetică de tip nou, cu informații despre clasa energetică a produsului și consumul de energie electrică, transmite MOLDPRES. 

Guvernul a aprobat  regulamentele privind etichetarea energetică a frigiderelor, mașinilor de spălat rufe și mașinilor de spălat vase, a becurilor și afișajelor electronice, în baza noii legi privind etichetarea produselor cu impact energetic aprobată anul trecut și care transpune noile etichete adoptate de Uniunea Europeană.

Astfel, etichetele vor clasifica produsele pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic, și vor conține informații clare despre consumul de energie sau de alte resurse, precum și alte informații suplimentare.

„Pentru Republica Moldova aceste reglementări sunt importante pentru că vor permite reducerea consumului de energie în sectorul rezidențial, responsabil de circa jumătate de consumul final de energie. În plus, etichetele energetice vor permite includerea mai ușoară a unor echipamente electrocasnice în programul EcoVoucher pe care l-am lansat anul trecut”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor este instituția responsabilă pentru verificarea în rețelele de comerț a etichetelor și a calității produselor.

Ministerul Energiei a comunicat că înlocuirea electrocasnicelor ineficiente energetic va contribui la reducerea cu 268 mii tone CO2 a emisiilor de gaze cu efect de seră în Republica Moldova.

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.