Restricții legislative – acțiuni interzise în R. Moldova în procesul de renovare a apartamentului

Restricții legislative –  acțiuni interzise în R. Moldova în procesul de renovare a apartamentului
foto: lacheie.md
Distribuie Copie link

Iată ce e interzis în Moldova în procesul de renovare a apartamentului. Aflați în ce interval de timp meșterii nu au voie să producă zgomot și ce spune legea despre ascensorul pentru pasageri.

Dacă ați demarat lucrări de renovare a apartamentului, trebuie să știți că pe lângă faptul că în R. Moldova meșterii nu au dreptul să facă zgomot după ora 18:00 și în zilele de duminică, sunt și alte acțiuni interzise.

Redacția LaCheie.md a studiat legislația R. Moldova și venim cu următoarele recomandări în acest sens:

Respectați vecinii – tulburarea liniștii se sancționează

Trebuie să știți că potrivit articolului 357 (punctul 2) din Codul Contravențional al R. Moldova ”Efectuarea lucrărilor de reconstrucție sau a altor lucrări, însoțite de zgomot, în încăperile din blocurile locative în zielele de duminică, precum și în timpul săptămânii de la ora 18:00 până la ora 8:00 se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei juridice

Deci, dacă pentru execuția unei lucrări e nevoie să utilizați instrumente ce produc zgomot – cel mai bine să lucrați în timpul permis.

În plus, nu e obligatoriu, dar ar fi corect să anunțați vecinii că intenționați demararea unor lucrări de renovare și să vă cereți scuze anticipat pentru disconfortul pe care a-ți putea să-l creați pe parcursul unei anumite perioade de timp. Scriți un anunț și plasați-l pe panoul informativ din scara blocului.

Nu transportați materiale de construcție cu ascensorul pentru pasageri

Conform Legii 75/2015 cu privire la locuințe: ” (2) În blocurile locative, în perioada de executare a lucrărilor de reconstrucţie a încăperilor, se interzice  folosirea ascensoarelor de pasageri pentru transportarea materialelor de construcţie şi a deşeurilor neambalate”. Modul și condițiile de evacuare a deșeurilor de construcție se coordonează cu administratorul blocului locativ. La fel, potrivit legii  ”Iniţiatorii sau executanţii lucrărilor de reconstrucţie autorizate sînt obligaţi să informeze despre începerea lucrărilor lor pe administratorul imobilului”.

 Țineți cont de faptul că anumite lucrări de reconstrucție sunt interzise prin lege

Tot din Legea 75/2015 cu privire la locuințe  aflăm că la reconstrucția încăperilor sunt interzise:

  • Intervenții care afectează structura de rezistență a blocului locativ (în interiorul apartamentelor);
  • Extinderea încăperilor din contul balcoanelor și al loggilor din blocul locative, precum și extinderea balcoanelor și logiilor existente;
  • Extinderea și reamplasarea bucătăriilor și blocurilor sanitare din contul încăperilor locuibile în blocul locativ;
  • Reamplasarea rețelelor de apă și canalizare (în interiorul încăperilor/apartamentelor);
  • Intervenții la canalele de ventilare  (în interiorul încăperilor/apartamentelor);
  • Spargerea golurilor noi  și lărgirea golurilor existente în pereții portanți ai blocurilor locative;
  • Comasarea apartamentelor pe verticală cu spargerea sau demontarea planșeelor;
  • Modificarea sistemelor de încălzire cu instalarea agregatelor la balcoane și loggi în blocurile locative;
  • Acţiuni care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative (construcţia anexelor, balcoanelor, copertinelor, bovindourilor, transformarea în bovindouri a loggiilor şi balcoanelor existente şi altele), cu excepţia aspectului acoperişurilor;
  •  Efectuarea lucrărilor de termoizolare şi de schimbare coloristică a faţadei în lipsa autorizaţiei de proiectare eliberate de autoritatea administraţiei publice locale.

Țineți cont de toate aceste restricții, în acest fel veți evita anumite probleme și amenzi.

 

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.