Plante recomandate în dormitor. Ce plante categoric nu se potrivesc și pe care le putem alege cu siguranță
Plante decorative pentru dormitor. Aflați care plante se vor potrivi perfect în dormitorul dvs, dar și unde aranjăm ghivecele.
Selectarea speciilor și aranjarea acestora se realizează în concordanță cu funcționalitatea principală a interiorului. Astfel, alegem un tip de plante pentru dormitor, și alt tip pentru living, bucătărie sau camera copiilor. În dormitor, rolul plantelor este să umple spațiul cu tandrețe, pace și confort, să creeze o atmosferă de beatitudine și liniște. Tocmai din această cauză, plantele pentru dormitor trebuie selectate cu mare atenție.
Plante de cameră potrivite pentru dormitor
Dați preferință plantelor care purifică aerul și emit minim dioxid de carbon, chiar și pe timp de noapte. Astfel de plante utile sunt Chlorophytum, Ficus, Cactuși, Aloe și Kalanchoe. Iar dacă, totuși, vă doriți plante înfloritoare în dormitor, puteți alege din Spathiphyllum cu florile lui albe delicate, Violete care nu ocupă mult spațiu, radiază tandrețe și nu miros, Begonii și Pelargonii (Mușcate). Ele vă vor da emoții pozitive prin culoarea inflorescențelor și, în același timp, vor contribui la relaxare pentru că sunt inodore.
Pentru a vă asigura că somnul este calm, puternic, iar trezirea este ușoară, evitați plantele cu arome puternice, deoarece acestea excită sistemul nervos și pot provoca insomnie, iritații și dureri de cap. Aici se includ Gardeniile, unele specii de Orhidee, Hoya (dacă este înflorită), Calamondinul (portocalul de apartament) și, desigur, Hyacinthus (Zambila), și orice specie de Crini adaptați în ghivece.
Amenajarea plantelor în dormitor
La fel ca în orice altă încăpere, la amenajarea plantelor de interior în dormitor, vom ține cont, în primul rând, de necesitățile lor primare - lumină, temperatură, umiditatea aerului, prezența/absența curenților de aer.
Într-o cameră luminoasă, cu geamurile îndreptate spre Sud sau Est, puteți aranja pe pervaz Cactuși, Aloe, Kalanchoe și alte suculente. Într-un colț liber se va simți foarte bine un palmier. În cazul unui dormitor mare, așezați o plantă decorativă, de dimensiuni medii spre mari, într-un ghiveci înalt de exterior, cum ar fi Monstera, Palmierul Areca (Dypsis) sau Ficus Lyrata.
Iar dacă geamurile dormitorului sunt îndreptate spre Nord sau Vest, nu vă îngrijorați. Aici au toate șansele să se dezvolte și să vă binedispună Sansevieria, Zamioculcas și Spathiphyllum, așezate cât mai aproape de geam (pe timp de iarnă le puteți organiza lumină suplimentară).
Regula de aur în decorarea dormitorului cu plante de cameră: NU încărcați interiorul cu prea multe ghivece și specii prea diverse de plante. Alegeți 2-3 specii care vă plac cel mai mult și se potrivesc stilului de design din dormitor, găsiți-le cel mai bun loc, astfel încât să se simtă și ele bine, dar și pe dvs mai mult să vă bucure decât să vă incomodeze.
Suprafețe unde puteți aranja ghivece cu plante în dormitor
Pe pervaz se amplasează plantele mici și/sau cele care au cea mai mare nevoie de lumină.
Pe birou (dacă aveți amenajat și un spațiu de lucru în dormitor) – o plantă vie e locul unde vă veți putea relaxa privirea, admirând-o, după ce ați stat concentrat la calculator, într-o carte sau jurnal.
Pe noptieră, în funcție de dimensiunile ei și pentru ce mai este utilizată. E perfect în cazul în care acolo va sta doar ghiveciul cu planta preferată. Însă dacă aveți deja o lampă pe noptieră, un deșteptător, o carte sau o ramă foto, nu mai puneți și un ghiveci. E prea mare probabilitatea ca această abundență de lucruri să vă deranjeze vizual și chiar fizic.
Pe jos, într-un colț sau lângă geam, dacă nu intimidează accesul în unele zone – aici se potrivesc ghivece și plante mai mari, care vor fi accentul de culoare în încăpere.
Suspendate – plantele curgătoare pot fi agățate deasupra noptierelor sau în părțile laterale ale geamului, dar nu deasupra patului. Țineți cont că astfel de ghivece sunt mai complicat de întreținut (udare, pulverizarea frunzelor).
Nota redacției: Dacă vă place idea de a avea în dormitor plante de cameră, dar nu prea aveți experiență în a le îngriji, citiți ”Decorarea locunței cu plante de cameră. 7 sfaturi practice pentru începători”.