Aplicăm sau nu tapet peste o suprafață cu vopsea? Aflați ce spun profesioniștii

Aplicăm sau nu tapet peste o suprafață cu vopsea? Aflați ce spun profesioniștii
Distribuie Copie link

Am pregătit un ghid despre aplicarea tapetului peste vopsea. Aflați ce trebuie să faceți dacă peretele este dat cu vopsea pe bază de apă, ulei sau acril. Citiți și bucurați-vă de o renovare de calitate!

Multi oameni sunt tentați să lipească tapetul direct peste vopsea. Și cumva e explicabil, doar îndepărtarea vopselei presupune pierdere de timp, dar și praf în casă. Cu toate acestea, ne dorim o renovare de calitate a interiorului, iar pentru a obține un perete impecabil, trebuie să știți că ideal ar fi să înlăturați vopseaua.  

În primul rând, dacă studiem instrucțiunile de pe tapet sau de pe adeziv, cel mai probabil scrie că peretele trebuie pregătit pentru tapet. Iar una dintre etapele de pregătire ar fi îndepărtarea tapetului vechi sau a vopselei.  

Exită câteva motive din care se recomandă acest lucru:

  • Vopseaua ar putea să nu adere bine, iar de la greutatea tapetului să se dezlipească definitiv de pe perete;
  • Dacă vopseaua a fost aplicată neuniform, lipind tapetul obținem un aspect nu tocmai estetic;
  • Vopselele pe bază de apă, ulei, acril, dar și alte tipuri de vopsele, ar putea conține aditivi care ar afecta aderența tapetului la vopsea.

Deci, lipind tapetul direct pe o suprafață cu vopsea, fără a respecta anumite reguli, riscați peste o perioadă scurtă de timp să vă doriți din nou renovare.  

Dacă totuși nu e posibil să înlăturăm vopseaua de pe perete

În cazul în care, totuși, ați ales să economisiți timp și să nu îndepărtați vopseaua, atunci iată cum ar trebui să pregătiți peretele.

Dacă aplicați tapetul pe o suprafață cu vopsea pe bază de apă, atunci:

  • Aplicați un strat de grund și așteptați 12 ore să se usuce.

După aceasta, puteți lipi tapetul. Se recomandă să utilizați  adeziv pentru tapet greu, pe bază de PVA.

Dacă pe suprafața peretului a fost aplicată vopsea pe bază de ulei, atunci rețineți – vopseaua pe bază de ulei formează la suprafață un strat care împiedică pătrunderea apei. Prin urmare, cleiul va adera cu greu pe o asemenea suprafață. Deci, direct pe vopsea pe bază de ulei, nu se aplică tapet.

Iată cum ar trebui să pregătiți un asemenea perete:

  1. Treceți peste suprafața peretelui cu hârtie abrazivă sau un aparat de șlefuit, astfel veți îndepărta parțial stratul hidrofug format de vopseaua pe bază de ulei.
  2. Apoi, îndepărtați orice praf rămas și acoperiți suprafața cu un strat de grund Primer.

După ce compoziția amestecată se va usca, puteți începe lipirea tapetelor.

În cazul pereților cu vopsea pe bază de acril,  se respectă aceeași procedură: șlefuim suprafața și acoperim cu grund Primer. Numai după aceasta lipim tapetul.

Urmați aceste recomandări și bucurați-vă de un interior impecabil. Iară dacă nu știți de unde să cumpărați tapet, atunci vedeți aici magazinele din Chișinău cu cel mai variat sortiment de tapete.

 

 

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.