Alegem culorile pentru pereți. Iată pentru ce spații este potrivit negrul sau cu ce se combină perfect galbenul
Citește articolul și alege corect culoarea pereților din casă. Află regulile de bază în combinarea culorilor și după ce principii se ghidează designerii de interior.
Alegerea nuanței pentru pereți – mare bătaie de cap atunci când nu ai un proiect de design. Pe de altă parte, e o misiune extrem de importantă. Până la urmă anume culoarea poate transforma spațiile mici, poate oferi senzația de lumină în interior, ba chiar aduce căldură în casă.
Culorile în vogă
Evident, ne putem orienta după tendințe. De exemplu, în 2023 este în vogă Viva Magenta – o nuanță vibrantă de roșu purpuriu. Aceasta a fost selectată de Institutul de culori PANTONE, care de mai bine de 20 de ani denumește ”Culoarea Anului”. Îți poți vopsi pereții în această culoare, dar apare întrebarea – ”În ce măsură te reprezintă?” Deci, moda e modă, dar oricum ținem cont și de preferințele personale.
Așadar, alegem nuanța de vopsea care ne va oferi confort. Dar, ținem cont de faptul că fiecare culoare are propriile caracteristici, se combină diferit între ele, fiecare stil este reprezentat de o anumită paletă cromatică.
Iată ce trebuie să știți atunci când alegeți paleta de culori pentru interior
Albul – extinde vizual spațiul, oferă prospețime, crează senzația că te afli într-o galerie. În același timp, dacă vopsești toți pereții în alb, poți pierde confortul din casă. Albul arată diferit dacă e combinat cu alte nuanțe și trebuie să știți că anume albul e ușor să-l potrivești cu o mulțime de culori.
De exemplu, ați putea vopsi cu alb un perete, iar pentru ceilalți optați pentru un roz, lămâie, turcoaz sau oricare altă culoare.
Negru – oferă spațiului o atmosferă specială, iar dacă e utilizat corect, crează un interior elegant, laconic, sofisticat. Este o alegere curajoasă și poate fi culoarea de bază pentru încăperi mari. Dacă odaia e mică, atunci puteți alege negru în calitate de nuanță auxiliară, pentru elemente de decor și accesorii.
Ați putea combina negrul atât cu alb, cât și cu nuanțe expresive – roșu, galben, verde (dar foarte atent). Negru este o alegere inspirată pentru bucătărie, baie, pe anumiți pereți din dormitor și living.
Galben și portocaliu – încarcă spațiul cu energie. Dar atenție, nu puteți utiliza culoarea galbenă în toate încăperile și cu siguranță, nu în cantități mari. Se potrivește perfect în bucătărie, baie, într-un birou, hol și evident, în camera copiilor. Pentru sufragerie și dormitor evitați să alegeți galbenul, iar dacă e culoarea dvs preferată, ați putea folosi doar câteva piese de accent în această nuanță – canapea, fotolii, pernuțe, draperii, elemente de decor.
Galbenul poate fi combinat cu negru, alb, verde, anumite nuanțe de albastru, mov.
Verdele - se potrivește perfect pentru diverse stiluri de interior și pentru diferite încăperi. Dar, atenție, verdele are o varietate incredibilă de nuanțe, care pot fi izbitor de diferite. Respectiv, și sentimentele pe care le evocă nu sunt identice. Dacă un verde măsliniu îți oferă emoții pozitive, atunci verdele deschis strălucitor te poate irita.
Cu ce combinăm veredele? Verdele clasic arată frumos în combinație cu: albastru, alb, roșu, violet și alte nuanțe de verde.
- Verde de smarald se combină cu: alb, negru, mov, maro și nuanțe de lemn natural.
- Verdele deschis – cu: roz, alb, bej, gri, maro și lemnos.
- Verdele măsliniu formează combinații armonioase cu: albastru rece, nuanțe închise, și culoarea lemnului natural.
Violet – o culoare destul de complicată, dar care elegant. Dacă optați pentru violet pe pereți, atunci mare atenție la celelalte elemente din încăpere. În niciun caz nu combinați violet cu albasatru și/sau roșu. Ați putea folosi violetul în combinație cu galben și gri, dar și cu: maro, vișiniu sau albastru închis (rece).
Violetul arată bine pe un perete din dormitor, sufragerie și camera copiilor.
Albastrul – deși e culoarea folosită frecvent de către designeri, albastrul nu e o nuanță simplă. Este rece, respectiv trebuie utilizat în combinație cu alte culori. La sigur puteți combina albastru cu alb + nuanțe și texturi calde (lemn, textile, blană, piele).
- Albastru + bej – o combinație frecvent întâlnită.
- Albastru + gri – perfect pentru bucătărie, hol sau birou.
- Albastru + albastru – potrivit pentru decorarea bucătăriei, sufrageriei și camerei copiilor.
Maro – poate fi plictisitoare și neinteresantă, dar, în același timp, ar putea oferi încăperii rafinament. Tot depinde de culoare cu care se combină.
De exemplu, ați putea opta pentru maro + mentă; maro + culoarea cuprului; maro
+ alb; maro + albăstriu; maro + fucsia; maro + turcoaz; maro + galben; maro + auriu; maro + roz; maro + portocaliu
Roz – paleta care emană tandrețe, eleganță și feminitate. Rozul pal este frecvent întâlnit în designe-ul interior, dar puteți alege și alte nuanțe de roz (roz-piersic, fucsia, roz-pudrat). Dar – nu încărcați interiorul cu această culoare.
Rozul poate fi combinat cu: negru, auriu, cu nuanțe nude, alb, albăstriu, galben, verde.
Ați putea alege culoarea roz pentru:
- Living – însă doar pentru accent pe pereți.
- Camera copiilor – în combinație cu culori pastelate.
- Baie – se asociază cu suprafețele din marmură.
Roșu – o culoarea dinamică și fierbinte. Vizual, roșu reduce spațiul și crează impresia de tavane joase. Prin urmare, dacă aveți o încăpere mică, nu folosiți roșu în calitate de culoare de bază, ci doar pentru a pune accent pe ceva. Puteți vopsi în roșu un perete doar sau o parte din acesta, pentru a shimba vizual proporțiile.
Roșu se combină cu: alb, bej, gri, maro, galben intens.
Sperăm că vă va fi utilă această informație! Fiți cu ochii pe noi, neapărat vom scrie despre cum se face o zugrăveală corectă, cum se aleg vopselele, de unde le cumpărăm în Moldova etc.