Lumină caldă sau rece? Alegem temperatura luminii în funcție de spațiu

Lumină caldă sau rece? Alegem temperatura luminii în funcție de spațiu
foto: lacheie.md
Distribuie Copie link

Alegem lumină caldă sau rece? Fondatorul companiei SmartLight, Boris Rapoport, explică ce temperatură de culoare se recomandă în casă, birou sau showroom.

Prin urmare, până a cumpăra becuri pentru casă, birou sau oricare alt spațiu, este important să știți pentru ce tip de lumină să optați  – caldă, neutră sau rece.

Temperatura de culoare a luminii se măsoară în Kelvin, iar pe cutia corpului de iluminat este specificat acest indice. Deci, dacă  e vorba despre lumină caldă atunci vor fi indicați 1700-3200° K, în cazul luminii neutre vorbim despre 4000 -4500°K, iar lumina rece - 5000-6500°K.  

Alegem temperatura de culoare a luminii în funcție de încăpere

Boris Rapoport, fondatorul companiei ”SmartLight”, specializate în iluminat arhitectural, urban și de interior, cunoaște toate  subtilitățile acestui domeniu. Iată ce tip de lumină recomandă specialistul pentru casă, birou și alte spații.

Lumina caldă. Prima sursă artificială de lumină și căldură a fost focul. Respectiv,  la nivel genetic, temperatura caldă a luminii relaxează omul și îi asigură o atmosferă confortabilă.  Și, evident, unde dacă nu acasă avem nevoie de liniște și armonie. Deci, pentru spații rezidențiale alegem lumină caldă.
Tot pentru lumină caldă am putea opta în cazul restaurantelor. Dar, atenție, doar dacă intenționăm să creăm o atmosferă relaxantă în sală. Deci, dacă e vorba despre un restaurant unde oamenii vin pentru a lua cina, a se destinde – lumina caldă e cea recomandată.
La fel stau lucrurile și cu iluminatul unor anumite magazine. Dacă aveți de ales surse de lumină pentru un magazin de bijuterii, un showroom de blănuri sau alte articole luxury – optați doar pentru lumină caldă. Aici omul are nevoie să ia o decizie corectă, respectiv îi creăm toate condițiile ca să se simtă confortabil.

Lumina neutră. Dacă lumina caldă relaxează, atunci cea neutră, din contra – are efect energizant și te stimulează să fii activ. Respectiv, becurile cu lumină neutră sunt recomandate pentru: oficii, instituții medicale, instituții de învățământ, magazine (supermarketuri, magazine de mărfuri sportive). La fel, pentru fast-fooduri, cafenele unde omul intră să ia repede masa, lumina neutră e cea mai potrivită.  

Lumina rece. Becurile cu valori Kelvin ridicate, de exemplu 6000K, emană lumină tehnică și  e corect să le folosim pentru iluminatul diferitor spații de depozitare.

Dacă vreți să vă informați și despre alte caracteristici ale corpurilor de iluminat, accesați acest link. Tot pe lacheie.md găsiți lista și contactele companiilor din Chișinău (magazine și showroomuri) de unde puteți cumpăra becuri, lustre și alte surse de iluminat.  

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.