Amenajarea unui balcon mic - sfaturi și idei creative de la designerul Olga Zelinschi
Recomandările designerului. Iată cum amenajați un balcon mic de tip deschis sau închis, cum obțineți un balcon funcțional, ce decor alegeți pentru un balcon cu geamuri panoramice.
Amenajarea unui balcon mic poate fi o adevărată provocare, dar cu o planificare corectă și soluții bine gândite, acest spațiu poate deveni unul funcțional și plăcut. Indiferent dacă cineva își dorește un colț de relaxare, o mică oază verde sau un spațiu mai personal pentru a lua masa, designul potrivit poate transforma chiar și cel mai restrâns balcon într-un loc atractiv.
Designerul Olga Zelinschi oferă câteva idei creative pentru a utiliza eficient fiecare centimetru al balconului, fără a compromite stilul și confortul.
Pentru mulți rămâne o dilemă dacă să fie balconul folosit ca spațiu de depozitare sau poate să fie amenajat ca o zonă chill, unde se poate de savurat o cafea dimineața. Specialistul menționează că în amenajarea balconului se va ține cont de tipul încăperii (deschis sau închis cu geamuri), suprafața balconului dar și suprafața apartamentului sau a casei.
Dacă aveți un balcon de tip deschis, recomandarea este totuși să optați pentru o mică măsuță, de dorit pliabilă și scăunele. De asemenea, nu puteți umple pereții cu prea mult decor pentru a nu încărca fațada casei și pentru a nu vă implica prea mult în stilistica generală a blocului. Neapărat puneți accent pe calitatea materialelor din care va fi confecționat mobilierul ca să fie durabil și rezistent la intemperii.
”Puteți alege un mobilier din metal, piatră sau lemn rezistent la apă, cum ar fi un set de masă și scaune din oțel inoxidabil”.
Balconul de tip închis poate fi amenajat ținând cont de stilistica întregii locuințe. Dacă aveți un apartament mic, puteți folosi balconul ca spațiu funcțional, de depozitare. Rafturile din lemn sau nu neapărat sunt foarte stilate și, de ce nu, lăzi-banchete pentru a ascunde diverse lucruri.
Pe pereți puteți folosi panouri decorative din pal și decorații verzi, de dorit plantele să fie suspendate, agățate de balustrada balconului sau pe tavan, pentru a ocupa mai puțin loc.
Dacă geamurile sunt panoramice, puteți face o zonă de odihnă cu puf-uri ori o canapea compactă și o măsuță de cafea.
Reieșind din actualitate, mulți optează pentru zona de lucru la balcon, astfel, folosind nuanțe calde, lemn, puteți face o zonă plăcută de lucru cu toate cele necesare, ne sugerează designerul Olga Zelinschi.
Pentru o casă la sol, balconul este mai mult un spațiu de relaxare și savurare: ”Aici se elimină ideea de spațiu de depozitare și se optează mai mult pentru decoruri florale, măsuță de cafea, scaune și spațiu liber pentru a savura priveliștile din împrejurime, un hamac, desigur, s-ar încadra foarte bine”, precizează stilistul de interior, Olga Zelinschi.
Prin utilizarea eficientă a spațiului, alegerea mobilierului potrivit și adăugarea elementelor de decor ce aduc personalitate și estetică, balconul poate deveni un loc perfect pentru relaxare și confort, indiferent de dimensiunile lui.