10-1 factori care influențează costul corpurilor de iluminat. Explică specialistul

10-1 factori care influențează costul corpurilor de iluminat. Explică specialistul
foto: lacheie.md
Distribuie Copie link

Despre caracteristicile corpurilor de iluminat – flux luminos, consum, eficiență, UGR, indice de redarea culorii, IP, dimmer. Iată de ce acestea influențează costul unei lămpi.

Nu în zadar a apărut proverbul ”cel zgârcit plătește dublu”! În cazul alegerii corpurilor de iluminat  pentru casă/curte/oficiu/terasă  acesta funcționează perfect.

Din dorința de a economisi, mulți nu ascultă recomandările specialiștilor și cumpără corpuri de iluminat fără a le analiza caracteristicile. Boris Rapoport, fondatorul companiei ”Smart Light”, specializate în furnizarea de echipamente și soluții de iluminat, explică despre ce caracteristici este vorba și cum acestea influențează costul corpurilor de iluminat.

1. Fluxul luminos – cantitatea de lumă emisă 

Atunci când vorbim despre cantitatea de lumină oferită de un corp de iluminat, măsurăm în  lumeni (lm). Pe vremuri era mai simplu, erau surse de iluminat clasice și era ușor de calculat numărul de lumeni. Astăzi însă, fluxul luminos poate varia considerabil datorită construcției lămpii. Pot fi lămpi cu același consum, să zicem de 10 W, dar una are 1000 lm, alta – 1500 lm, iar a treia – 2000 lm. Principala diferență este complexitatea contrucției corpului de iluminat.   

2. Consumul

Acum, în mare parte, iluminatul este bazat pe diode. Pentru a obține mai multă lumină de la o diodă,  i se aplică mai multă tensiune, motiv din care aceasta se supraîncălzește, respectiv, este nevoie de disiparea căldurii. Dacă corpul de iluminat are o construcție simplă, nu e posibil să  aplici diodei o tensiune mai ridicată pentru a obține o emisie de lumină mai mare. Respectiv, corpurile de iluminat carcasa cărora acționează în calitate de radiator nu sunt scumpe, acestea, cel mai probabil, vor avea un simplu reflector din plastic sau metal și niciun fel de optică.  Un asemenea corp de iluminat poate consuma 10 W și oferi 1000 lm. Dar, ar putea fi un dispozitiv de iluminat cu același consum de 10W, să zicem cu lentilă, dar care să ofere un flux luminos de 1500 lm.  Iar dacă construcția unui asemenea corp de iluminat prevede și radiator special pentru disiparea căldurii, prin urmare putem utiliza un driver de mai mare putere, aplica tensiune mai mare pe diodă și obține flux luminos ridicat.  

Mereu ne străduim să selectăm și să propunem clienților corpuri de iluminat cu un consum minim, dar, în același timp, care să emită mai multă lumină.

3. Eficiență energetică 

Raportul dintre fluxul luminos emis de sursă și puterea utilizată din rețeaua electrică de alimentare de către sursa de lumină. Cu cât este mai eficient energetic, oferă mai multă lumină și consumă mai puțin, cu atât construcția unor asemenea surse de iluminat e mai complexă și, respectiv, așa corpuri de iluminat sunt mai scumpe.

4. Unghiul fasciculului

Există corpuri de iluminat cu unghiul fasciculului nereglabil, dar sunt și dispozitive structura cărora prevede un adevărat set de optică, de asemenea sunt corpuri de iluminat la care unghiul fascicului seamănă cu obiectivul unui aparat foto (se mai numesc lămpi focus).

5. UGR

Indicele care determină orbirea de disconfort produsă de o sursă de iluminatPentru birouri, instituții educaționale, bancare, medicale – această caracteristică nu trebuie să depășească indicele 19 UGR.  Cu cât cifra e mai mică, cu atât mai mic este discomfortul cauzat de sursa de iluminat. Această caracteristică este indicată fie pe ambalajul corpului de iluminat, fie în cataloge și  va influența asupra costului dispozitivului de iluminat.

6. Indicele de redare a culorii 

Nivelul de corespondență dintre culoarea naturală a unui obiect și modul cum acesta apare fiind iluminat de o anumită sursă de lumină. Pe piața noastră, în mare parte sunt corpuri de iluminat fie cu indicile 80, fie 90 și mai mare. Lămpile cu indicile 80 – spectrul de culori nu va fi echilibrat la 100% și o anumită nuanță neapărat va domina, respectiv un asemenea corp de iluminat va afișa culorile distorsionat (fie va domina verdele, fie albastrul sau galbenul). Producătorii buni propun surse de iluminat cu indicile 90 și mai mare. La acestea spectrul de culori este bine echilibrat și, prin urmare, culorile vor fi transmise mai natural și calitativ.    

Indicele de redare a culorii influențează semnificativ costul corpului de iluminat, deoarece este destul de complicat să obții un spectru echilibrat de culori. Este important să înțelegeți că pentru acele încăperi unde omul petrece mult timp, unde  gătește, se odihnește sau muncește, trebuie să alegeți doar dispozitive de iluminat cu indicele de redare a culorii 90 și mai mare. 

7. Protecția împotriva apei și prafului  (IP)

Nu există corpuri de iluminat fără protecție împotriva prafului. Dacă vorbim despre spații de locuit, e suficient ca gradul de protecție să fie de la 2 până la 5 IP. Pentru iluminatul exterior – cifrele sunt 5-6. Cu cât indicile e mai mare, cu atât protecția e mai înaltă. 

Cât privește protecția îmotriva apei, cel mai înalt nivel de protecție este 68. Aceasta dacă corpul de iluminat trebuie scufundat în apă (în cazul bazinelor, rezervoarelor artificiale, havuzurilor).  Dacă dispozitivul de iluminat este în contact direct, dar nu necesită a fi scufundat în apă, este suficient IP 65. Pentru baie, wc, încăperile cu un nivel înalt de umezeală – alegem corpuri de iluminat cu IP44. Corpurile de Iluminat cu IP44 și IP66 vor fi foarte diferite ca preț, deoarece IP65 reprezintă cu corp de iluminat etanș, închis. Prin urmare, este mai scump.  

8. Protecție antivandal

Pe ambalajul corpului de iluminat veți vedea caracteristica IK (o cifră și un ciocan).  Aceasta indică ce rezistență are dispozitivul la acțiuni mecanice și fizice.  Dacă vorbim despre amenajarea spațiului exterior al unei case private – iluminarea curții și fațadei – atunci nu e cazul să vă gândiți la protecție antivandal, pentru că stăpânii vor trata cu grijă proprietatea lor.  Însă, dacă ne referim la spații publice, atunci această caracteristică este extrem de importantă.  Evident, costul surselor de iluminat cu protecție antivandal va fi mai mare, respectiv trebuie să țineți cont unde vor fi acestea instalate, pentru că diferența ar putea fi enormă.

9. Controlul luminozității sursei de iluminat – dimmer

Orice LED, lampă cu diodă poate fi înzestrată cu dimmer. Întrebarea e doar – ce fel de driver conectăm. Driver este un dispozitiv de reducere a tensiunii. Există drivere dimabile, nedimabile, care sunt dimabile și pot fi controlate.   

Dacă vorbim despre fabrici ce produc dispozitive ieftine, acestea, de regulă, propun corpuri de iluminat cu drivere proprii și acestea nu sunt dimabile. Iar dacă ne referim la branduri profesionale, prețul acestora includ separat costul dispozitivului de iluminat și separat costul driverului. 

Există drivere reglabile cu dimmere: Triac, Push to dim, Dali. Cele mai scumpe sunt Dali, cele mai ieftine sunt on/off.

10. Temperatura culorii

Unica caracteristică de care în niciun fel nu depinde costul unui corp de iluminat.

În ceea ce privește temperatura culorii, ce semnifică aceasta și cum este corect să alegem temperatura de culoare a sursei de iluminat am vorbit într-un alt articol. Accesați și vă informați!

 

 

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.