Ce sistem de supraveghere video alegem pentru casă? Recomandările specialistului
Util pentru cei cei își doresc siguranță! Vorbim despre tipurile de sisteme de supraveghere disponibile în R. Moldova, criterii de selecție și reguli de instalare.
Cu numeroasele opțiuni disponibile pe piață, alegerea unui sistem de supraveghere video potrivit pentru siguranța casei, devine o adevărată provocare. Ne-am propus să vă informăm cât mai corect vis-a-vis de acest subiect, respectiv am discutat cu inginerul companiei Alert.md, Dumitru Moisei.
Așadar, citiți recomandările specialistului, pentru a vă simți în siguranță atât în interiorul locuinței, cât și în curtea casei.
Tipuri de sisteme de supraveghere
Sistemele de supraveghere sunt disponibile într-o varietate de forme și tehnologii, adaptabile la nevoile specifice ale utilizatorilor. Pe piața din Republica Moldova sunt 2 tipuri de sisteme de supraveghere video. Primul - cel profesional, sisteme produse de companii de top din lume, cum ar fi: Dahua, Ajax, Hikvision. Al doilea tip este cel "no-name", care, de fapt, sunt camere de o calitate mult mai slabă.
Camerele de supraveghere sunt destinate atât pentru interiorul casei, cât și pentru exterior. De regulă cei care instalează în interior o fac mai mult pentru supravegherea copiilor sau a animalelor de companie.
”Pentru protecția casei în interior noi recomandam a fi instalat, totodată și un sistem de alarmă, astfel securitatea fiind cu mult mai înaltă”, Dumitru Moisei, inginer Alert.md.
Criterii de selecție și pași pentru instalare corectă
- Atunci când alegem un sistem de supraveghere video trebuie să cunoaștem ce necesități trebuie să acopere. Pe lângă faptul că înregistrează 24/24, sunt camere cu inteligență artificială care pot notifica în telefon despre orice intruziune neautorizată în curtea casei sau și a automatiza anumite procese, cum ar fi deschiderea porții după număr de înmatriculare a automobilului.
- Totodată, un alt criteriu foarte important este optarea pentru un sistem profesional. Deși este mai scump decât unul "no-name", calitatea la imagine, durabilitatea și rezistența în timp este garantată. În cazul camerelor ”no-name” există riscul să nu funcționeze chiar în momentul cel mai important, atunci când s-a produs un incident.
- Dacă sunteți la etapa de construcție a casei ar fi bine atunci de trasat și cablaj pentru camere de supraveghere. În cazul în care procesul de renovare este deja la final, există riscul de a nu putea fi ascunse toate cablurile, ceea ce ar deranja din punct de vedere estetic.
- Un alt factor important este și amplasarea corectă a camerelor. Din acest motiv se recomandă să vă adresați la companii specializate în domeniu. Pe lângă unghiul selectat corect a camerelor există și partea legală, fiind interzis amplasarea camerelor către vecini sau spațiu public, supravegherea se face doar asupra propriei curți”.
Puțin despre prețuri …
Prețul unui sistem de supraveghere video poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul și calitatea echipamentelor, complexitatea instalării și funcțiile suplimentare dorite.
"Costurile pot varia în funcție de brand, specificațiile echipamentului, și locația unde sunt achiziționate și instalate. În linii generale, costul mediu pentru 4 camere de supraveghere la cheie este de la 800 - 1200 $, deja în funcție de model și locul amplasării prețul se modifică”, explică inginerul companiei Alert.md, Dumitru Moisei.