Echipament de protecție. Iată cum trebuie să fie echipat un zidar pe șantier

Echipament de protecție. Iată cum trebuie să fie echipat un zidar pe șantier
Distribuie Copie link

Vedeți aici cum trebuie să arate un muncitor pe șantier. Aflați cum trebuie să fie echipat un zidar la locul de muncă, pentru a-i fi protejat corpul, dar și pentru a preveni traumele.

 În pofida faptului că în ultimii ani tehnica a avansat considerabil și lucrările de construcție sunt în mare parte mecanizate, pe șantiere continuă să muncească un număr mare de lucrători. Iar pentru că sectorul construcției presupune implicarea meseriașilor în diverse activități ce le-ar putea afecta sănătatea, echipamentele de protecție nu pot fi neglijate.

Am decis să publicăm o serie de articole în care să explicăm cum ar trebui să fie echipat un muncitor pe șantier, în funcție de activitatea prestată.  Așadar, veți afla cum arată la locul de muncă un electrician, un zugrav, sudor, lăcătuș, zidar sau un  dulgher.

Zidar – meseriașul care construiește și repară construcțiile și structurile acestora

Indiferent dacă șantierul pe care va munci zidarul este o construcție rezidențială sau industrială, condițiile de muncă rămân aceleași – praf, zgomot, lucru la înălțime, condiții meteo nefavorabile. Respectiv, zidarul trebuie să fie asigurat cu echipament pentru:

  • Protecția corpului

Un zidar trebuie să dețină în garderoba de lucru îmbrăcăminte și încălțăminte pentru orice sezon, condiții meteo. Respectiv, pe lângă salopeta de bază (subțire vara și căptușită termic iarna), ar fi bine să aibă îmbrăcăminte impermeabilă, precum și rezistentă la variații de temperaturi. Pentru comoditate, echipamentul ar trebui să aibă buzunare sau/și gaici pentru scule.


La fel și încălțămintea – aceasta protejează picioarele de eventuale accidente, respectiv trebuie să fie cu talpa groasă. Totodată, să corespundă sezonului și normelor europene de siguranță.

  • Protecția ochilor, urechilor și căilor respiratorii

Pe șantierele de construcție praful este inevitabil. Din acest motiv este recomandat ca zidarul să poarte echipamente de protecție a ochilor și căilor respiratorii de praf.

În acest scop, zidarul va avea nevoie de: ochelari și măști care previn inhalarea de vapori, fum, praf și alte particule nocive.

  • Protecție pentru prevenirea traumatismelor pe șantier

Atunci când muncește la înălțime, pe sechele, zidarul trebuie să fie asigurat cu hamuri și curele de siguranță. 

Pentru evitarea traumării capului, un element obligatoriu nu doar pentru zidar, dar pentru orice persoană prezentă pe șantier este casca de protecție. Aceasta protejează capul în cazul în care există riscul căderii de obiecte sau materiale de construcții.

Și evident, pentru că mâinile sunt cele mai expuse rănirii, este recomandat ca zidarul să poarte mănuși de protecție. În funcție de materialul din care sunt confecționate, există mănuși care previn tăieturile, înțepăturile, zgârâierea, mânuși antivibrații, antiderapante, mănuși care împiedică contactul cu diferite substanțe. 

Dacă nu știți de unde în Chișinău ați putea cumpăra tot necesarul, vedeți aici lista și contactele magazinelor de echipamente pentru muncitori.

 

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.