Cum alegi ghivecele potrivite pentru plante de interior. Sfaturi utile

Cum alegi ghivecele potrivite pentru plante de interior. Sfaturi utile
Distribuie Copie link

În acest articol facem diferența dintre ghivece, jardiniere, cache-pot. Vorbim despre criteriile de alegere a ghivecelor pentru plantele de cameră – forme, dimensiuni, material.

Ghiveciul reprezintă casa pentru planta care crește în el, deci trebuie să răspundă tuturor nevoilor pe care le are “locatarul” și, în același timp, să poată fi încadrat în designul de interior din casa dvs. În continuare vom explica cum să vă faceți tema de acasă și să mergeți pregătit la magazin unde sunt expuse o multitudine de ghivece, diferite ca dimensiuni, materiale, forme și culori.

Facem diferențiere între termenii utilizați:

Ghiveci – vas cu găuri de drenaj la fund, realizat din diferite materiale (plastic, argilă, beton), destinat pentru plantele de interior (des utilizat și în exterior), prevăzut cu o farfurie la bază. În prezent sunt foarte populare ghivecele duble, care, în loc de farfurie, au în partea exterioară un ghiveci fără găuri. 

Cache-pot [pron. kașpo] – mască pentru ghiveci, un vas de forma ghiveciului, dar care nu are găuri de drenaj. Are mai mult o funcție decorativă.

Jardinieră – vas de formă dreptunghiulară (sau pătrată), din diferite materiale (plastic, lemn, beton), cu farfurie sau fără, destinat plantelor de exterior. Se amplasează pe balcoane, terase, pervazuri exterioare.

Condiții obligatorii pentru un ghiveci perfect:

  • Prezența orificiilor de drenaj. În caz contrar, apa stagnantă va duce inevitabil la putrezirea sistemului radicular și, cel mai probabil, la moartea plantei.
  • Existența farfuriei sau a vasului dublu în care se va scurge apa în exces. Din aceleași motive enunțate mai sus, apa din farfurie se va arunca după maxim 30 minute după udare.
  • Pereții ghiveciului să aibă o suprafață plană, fără adâncituri și depresiuni pentru a evita deformarea rădăcinilor și complicarea extragerii plantei din ghiveciul respectiv în caz de transplantare.
  • Forma și volumul recipientului selectate conform cerințelor individuale ale plantei, cum ar fi forma sistemului radicular și dimensiunea plantei.
  • Dacă se reutilizează un ghiveci, asigurați-vă că a fost spălat, dezinfectat și uscat.

Criterii de alegere a ghiveciului 

Să le luăm pe rând:

Formă și culoare

Cea mai întâlnită formă pentru ghivece este cea tronconică, dar creatorii, designerii nu stau pe loc nici în acest domeniu. Tot mai des putem vedea ghivece în formă pătrată, cilindrică sau semisferică. Deși s-ar părea că este un criteriu mai mult decorativ, adică alegeți ce vă place vizual sau ce se încadrează mai bine în interiorul dvs., totuși unele plante au cerințe speciale pentru forma ghiveciului. De exemplu, plantele cu un rizom lung (Dracaena, Dieffenbachia, Crassula) vor avea nevoie de recipiente înalte și stabile. Plantele ale căror rădăcini cresc în lățime (Tradescantia, Chlorophytum) necesită un vas larg și adânc. Pentru plantele cu un sistem radicular superficial, precum Violetele, Iedera, Cactușii, se aleg ghivece late și joase.

Despre cum să alegeți, în funcție de culoare, ghiveciul potrivit pentru diferite stiluri de design am vorbit aici  cu designerul Diana Lotca.

Dimensiune

Ghiveciul potrivit este selectat în funcție de vârsta plantei - cu cât este mai în vârstă, cu atât rădăcina este mai puternică și, în consecință, este necesar un diametru mai mare al vasului. Dar sunt următoarele condiții:

  •  dacă în timpul transplantării plantei va avea loc divizarea sistemului radicular sau a puilor de la planta mamă, atunci veți avea nevoie de mai multe ghivece cu o dimensiune mai mică decât cea precedentă;
  •  pentru planta matură, care nu mai crește în același ritm ca una tânără, este mai bine să alegeți un ghiveci cu 1,5-2 cm mai mare decât precedentul. În acest caz, e posibilă transplantarea fără a scutura prea mult pământul vechi pentru a nu trauma rădăcinile, ci doar adăugați substrat pentru a umple noul ghiveci;
  •  planta care continuă să crească, dar nu intenționați să o divizați, are nevoie de un ghiveci cu 3 cm mai mare decât precedentul;
  •  pentru planta care crește rapid sau e foarte mare, sau următoarea transplantare va fi doar peste 2-3 ani, este necesar un ghiveci cu 4 cm mai mare decât cel precedent;
  •  dacă planta are nevoie doar de schimbarea solului (în caz de udare în exces, un sol compact sau lipsă de nutrienți în sol), se păstrează aceeași dimensiune a ghiveciului.

Materialul din care este confecționat

Și la capitolul materiale avem o ofertă mare pe piață. Plastic, ceramică, metal, sticlă, lemn, beton... Pentru că plantele nu își pot alege de sine stătător ghiveciul, această sarcină cade pe umerii dvs. Faceți alegerea corectă ținând cont de avantajele și dezavantajele fiecărui material.

Ghivecele ceramice sunt realizate din materiale naturale, au o textura placută și sunt cea mai ecologică opțiune pentru plante. Vasele nesmălțuite asigură schimbul de aer și umiditate, creând un microclimat ideal pentru dezvoltarea plantelor. Dar nu sunt indicate pentru plantele cu rădăcini subțiri, în timp acestea cresc în suprafața poroasă a materialului și sunt ușor de rănit atunci când sunt transplantate. În schimb, se potrivesc cele smălțuite care trebuie să aibă, neapărat, cu orificiu de drenaj.

Greutatea ghivecelor de ceramică poate fi catalogat ca un plus pentru că sunt stabile, dar minusul este că sunt foarte greu de mutat, mai ales în cazul plantelor mari. 

Astfel de ghivece arată elegant și scump, se pot încadra în diverse interioare. Dezavantajele sunt doar prețul ridicat și fragilitatea. Dacă în casă sunt copii mici sau pisici jucăușe, ceramica nu este cea mai bună alegere.

Ghivecele din plastic sunt cele mai practice și accesibile ca preț. Disponibile în diverse forme și într-o paletă uimitoare de culori, satisfac toate gusturile. Sunt ușor de curățat și rapid de uscat, pot fi reutilizate ori de câte ori aveți nevoie. Datorită greutății reduse, mutarea acestora dintr-un loc în altul necesită mult mai puțin efort în comparație cu cele ceramice. Evitați, însă, să le amplasați pentru prea mult timp în lumina directă a soarelui, acest lucru ar putea duce la decolorarea vasului sau chiar deformarea lui. Avantajul ghivecelor de plastic este că nu sunt la fel de fragile precum cele de ceramică și de sticlă. Chiar dacă ghiveciul cade, acesta va rămâne intact, ceea ce înseamnă că va salva sistemul radicular al plantei. Dar trebuie să menționăm că plasticul nu absoarbe apa și nu permite pătrunderea oxigenului la rădăcini. Prin urmare, ar trebui să aveți grijă la udare - nu inundați, altfel planta poate avea de suferit. 

Unele ghivece din plastic sunt echipate suplimentar cu sisteme automate de udare. Este convenabil să folosiți astfel de dispozitive în cazul în care aveți obiceiul să lipsiți pentru perioade mai lungi de timp - plantele nu se vor usca.

Ghivecele din beton sunt cele mai rezistente, pot fi create în diferite dimensiuni, cu sau fără orificii de drenaj. Sunt foarte stabile și se potrivesc pentru plantele mari, dar principalul dezavantaj este că sunt și foarte grele, respectiv incomode de folosit interior. Însă arată foarte bine pe terase. Deși betonul absoarbe umezeala, ea nu se evaporă (mai ales în interior), deci trebuie să fiți foarte atenți cu udarea plantelor. Controlați periodicitatea udărilor și cantitatea de apă, afânați mai des solul pentru a evita stagnarea apei care duce la putrezirea rădăcinilor.

Cel mai des betonul este folosit ca material pentru jardeniere, nici un vânt puternic nu va putea să le spulbere de pe terase.

Ghivecele din sticlă sunt utilizate, în special, pentru Orhidee ale căror rădăcini au nevoie de lumina soarelui. De asemenea, arată foarte bine în compoziții de gen terarii. Dar nu uităm că, la fel ca cele de plastic, nu permit circulația aerului și nici nu au orificii de drenaj. Trebuie să fiți foarte atenți în timpul udării, apa care stagnează oferă aspect neîngrijit.

Și cel mai mare dezavantaj este că sunt foarte fragile.

Ghivecele din metal arată elegant și modern, se potrivesc perfect într-un interior în stil high-tech, boho și loft. Dar este un material scump și poate fi supus coroziunii. De asemenea, nu permite circulația aerului la rădăcini. Prin urmare, este mai bine să folosiți recipientele metalice numai ca măști de ghiveci.

Ghivecele din lemn sunt ecologice, au aspect frumos și deosebit. Se potrivesc în interioare realizate în stil eco. Principalul dezavantaj este că lemnul absoarbe puternic umiditatea, ceea ce provoacă mucegaiul, apoi poate putrezi. Chiar dacă producătorii dau asigurări că vasele sunt prelucrate cu compuși speciali pentru a le proteja, folosiți-le doar în rol de cache-pot.

Un nou trend în domeniu sunt ghivecele de silicon create de designer-ul italian Emanuele Pizzolorusso. Aceste ghivece flexibile își pot dubla capacitatea, ele „cresc” o dată cu planta, ce-i drept doar în înălțime. Se potrivesc pentru persoane nonconformiste și interioare de același gen.

 

Cunoscând aceste criterii pentru alegerea ghivecelor, sigur veți lua cea mai bună decizie care va satisface gusturile dvs. și nevoile plantelor. Iar aici puteți vedea lista magazinelor din mun. Chișinău cu cel mai mare asortiment de ghivece.

 

 

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.