Designul de interior modern vs plantele de cameră. Recomandări de la designerul Diana Lotca
Designerul Diana Lotca explică ce plante pot fi integrate într-un interior modern și cum alegem ghivecele. Citiți articolul și aflați denumirea celor mai potrivite plante de cameră.
Disponibile într-o multitudine de forme, culori și texturi, de la palmieri cu frunze mari, până la cactuși mici și modelați, plantele de interior sunt elemente de decor folosite de designerii de interior ca forme vii de artă.
Împreună cu designerul de interior Diana Lotca, identificăm care sunt cele mai importante momente la care să atrageți atenția la amenajarea locuinței dacă sunteți amatori de plante, care sunt cel mai ușor de încadrat în interior și cum să alegeți un ghiveci corespunzător stilului de design din casa dvs.
Rezervați spații speciale pentru plante încă de la etapa de amplasare a mobilierului
O problemă cu care se confruntă, probabil, mulți dintre iubitorii de plante este faptul că nu pot încadra toate plantele de cameră pe care le au în spațiile libere, care nu sunt ocupate de mobilier, mai ales când se mută dintr-o locuință în alta.
Ciocnindu-se cu aceeași situație, mai mulți ani în urmă, astăzi designerul Diana Lotca știe că fiecare detaliu contează atunci când proiectează locuințele clienților săi. Un ghiveci, la fel ca și un fotoliu, o canapea, o masă – are nevoie de spațiul său, prevăzut special încă de la etapa de proiectare.
De ce?
Pentru că, mai ales dacă e vorba despre plantele mari, ele ocupă destul de mult spațiu. Și, dacă nu îl planificați din start, riscați să nu le mai puteți integra ulterior.
Pentru că plantele au nevoie de condiții specifice. Spre exemplu, unele plante nu iubesc curenții de aer sau lumina solară directă. Și, poziționându-le acolo unde rămâne un spațiu neocupat de mobilier, sunt puține șanse că ele vor beneficia de condițiile optime pentru creștere.
Prin urmare, recomandăm tuturor celor care sunteți la etapa de renovare a locuinței, și mai ales iubitorilor de plante, să țineți cont de aceste aspecte și să planificați câte un loc special pentru fiecare plantă pe care doriți să o aveți acasă.
Optați pentru plante de cameră care se integrează armonios și arată estetic într-un interior contemporan
Am selectat opt specii de plante ce se pot integra foarte bine în orice interior. În afară de faptul că sunt foarte frumoase, ele nu necesită multă atenție și îngrijire, iar acesta este un mare avantaj.
Sansevieria - are frunzele ascuțite, dense, îndreptate în sus, arată foarte elegant și vă poate ajuta, dacă aveți nevoie, să creșteți vizual înălțimea camerei. Se întreține destul de ușor și este foarte rezistentă.
Zamioculcas, cunoscut și sub numele de „arborele dolarului”. Se utilizează adesea pentru a decora birouri și instituții publice. Dar și acasă sunt o sursă continuă de plăcere vizuală. Rezistă în încăperi mai întunecoase și nu necesită udare frecventă.
Spathiphyllum - durabil și foarte frumos - inflorescențele elegante, frunzele verzi luxuriante o fac una dintre cele mai populare plante pentru casă. Iubește umezeala, nu este pretențios la iluminare, purifică aerul.
Ficus Benjamina - surprinzător de ușor de îngrijit și totuși foarte rafinat. Adesea trunchiul acestuia este împletit într-un mod creativ, ceea ce poate oferi o dispoziție mai dinamică încăperii dvs.
Dracaena - palmierul care se va simți grozav în interior. Nu este pretențioasă la temperatură (15-25° C). Se udă foarte rar, dar este bine să o pulverizați des. Designerii o iubesc pentru „coroana” verde și bogată.
Monstera - o plantă legendă! Probabil cea mai trendy plantă din ultimii ani. Arată foarte bine, poate ajunge la dimensiuni impresionante. Deci, dacă intenționați să vă faceți un adevărat colț verde, Monstera este ceea de ce aveți nevoie.
Suculentele - plante de apartament potrivite pentru cei la care nici măcar un cactus nu a supraviețuit în viața de zi cu zi. În îngrijire sunt absolut nesolicitante. Suculentele provin din stepele aride și deșerturile Americii de Sud, așa că sunt obișnuite să trăiască mult timp fără apă și să păstreze umezeala în sine. Sunt rezistente la schimbările de temperatură.
Tradescantia - planta care a câștigat popularitate la mulți designeri. Fiecare tip de Tradescantia diferă prin culoarea, forma și dimensiunea frunzelor, dar toate sunt neobișnuite și foarte decorative. Dacă udați periodic și tăiați vârfurile lăstarilor, atunci va crește o plantă stufoasă sub care vasul nu va fi vizibil.
Selectați ghivecele în concordanță cu celelalte piese de decor din interior
După alegerea plantelor, un rol nu mai puțin important îl au ghivecele. Ca elemente de decor, și ele trebuie să corespundă stilului de design ales.
Alegând ghivecele în funcție de culoare, trebuie să știți că:
- Maro / bej. Culorile pământii cu subtonuri de bej sunt niște nuanțe liniștite, atenuate și pașnice, care se potrivesc cu aproape orice. Având practic aceeași culoare cu scoarța și solul, se îmbină bine cu planta însăși. Aceste culori neutre sunt atât de discrete încât ghivecele devin în esență o prelungire a plantelor. Ele sunt o alegere excelentă pentru persoanele care își schimbă adesea locuința, deoarece ghivecele neutre se vor încadra în fiecare casă.
- Alb. Ghivecele albe sunt o alegere sigură, dar sofisticată. Culoarea cea mai asociată cu puritatea și curățenia, oferă o senzație rafinată și modernă oricărui interior. Ghivecele albe, prin culoarea lor, deschid spațiul, creând o senzație de prospețime. Un finisaj alb lucios al recipientului pentru plante, va reuși să reflecte lumina fără a atrage prea multă atenție asupra sa.
- Negru. Ghivecele negre adaugă un fler dramatic oricărui spațiu. Un ghiveci negru poate fi un adevărat spectacol, contrastează ușor cu majoritatea împrejurimilor și accentuează planta. Elegante și îndrăznețe, ghivecele negre necesită puțin mai multă experiență pentru a fi selectate, decât ghivecele de culoare neutră sau albe. Exagerarea cu ghivecele negre poate crea un efect deprimant sau morbid, de aceea cel mai bine este să păstrați recipientul negru ca piesă de accent.
- Gri. Un ghiveci gri spune multe, fiind elegant, dar îndrăzneț, industrial, în același timp organic. Un ghiveci gri pal poate adăuga o notă moale și liniștitoare camerei, în timp ce un ghiveci gri închis oferă un strop de opulență și mister. Ghivecele gri pot adăuga profunzime interiorului unei camere.
Cât despre materialele ghivecelor și încadrarea acestora în diferite stiluri de interior, evident există unele reguli generale.
De exemplu: ghivecele din beton sunt pentru un interior în stil loft sau minimalist. Ghivecele din lemn, argilă sau (în suporturi) macrame se încadrează în stilul scandinav, boho, sau wabi sabi. Iar pentru un interior clasic sau neoclasic cele mai potrivite sunt ghivecele din ceramică.
”Și totuși, eu nu tind să mă conduc foarte strict de aceste reguli. Frumusețea și adevărata identitate al unui interior, de cele mai multe ori, se creează cunoscând regulile, dar încălcându-le cu maximă inteligență. Spre exemplu, un grup de ghivece în suporturi macrame într-un interior minimalist, ar crea instant o atmosferă de călură și vor „îmblânzi” liniile și formele stricte ale minimalismului. Sau niște ghivece din beton de o nuanță și cu o finisare potrivită, ar oferi o notă extrem de individuală unui interior neoclasic. Alese corect, la sigur ar atrage atenția oricărui oaspete și ar deveni piesele-accent ale locuinței. Cunoașterea și „simțirea” subtilă a stilurilor ne permit să experimentăm și să creăm combinații la care nu ne-am fi gândit într-o lume „perfectă” a regulilor stricte. Și totuși, așa gen de combinații, de cele mai multe ori, sunt cele mai savuroase”, concluzionează designer-ul Diana Lotca.