Utilizarea funcțională a pervazului. 5 idei practice oferite de designer-ul Mihaela Bortă
Iată cum ați putea valorifica spațiul de sub pervaz și cum poate deveni pervazul o zonă de recreere, blat sau masă de birou. Explică designer-ul Mihaela Bortă.
În fiecare locuință există acele mici colțuri neglijate sau spații neutilizate care de fapt, pot deveni adevărate bijuterii de design interior. Unul dintre aceste locuri este zona de sub pervaz, care adesea rămâne subestimată și subutilizată. Cu puțină imaginație și creativitate, acest spațiu poate fi transformat într-un element central al încăperii, adăugând atât funcționalitate, cât și estetică.
În cele ce urmează, designerul de interior, Mihaela Borta aduce soluții inovatoare pentru a exploata la maximum potențialul zonei de sub pervaz.
Iată câteva dintre ideile creative propuse de designer:
Zonă de recreere. Cu ușurință, acesta poate fi transformat intr-o zonă estetică pentru odihnă, meditație și lectură. Avem nevoie doar de un mini fotoliu proiectat la comandă după dimensiunile geamului și pervazului. De asemenea, mobilierul poate fi și multifuncțional. De exemplu, șezutul este acoperit cu tapițerie și spumă de memorie pentru a da confort, iar în partea de jos - rafturi sau dulapuri pentru cărți sau alte lucruri.
Spațiu de depozitare. Dacă să nu ne gândim la odihnă, atunci, putem crea această zonă pentru a fi doar fucțională. Proiectăm mobilier pentru depozitare până la nivelul geamului. O soluție perfectă în special pentru încăperi mici.
Blat de lucru. Transformarea zonei de pervaz într-un blat de lucru poate să ofere mai mult spațiu util în bucătărie.
Zonă de birou. Tot ce este nevoie să faceți, este să prelungiți pervazul, astfel încât să creați o masă pentru activități de birou sau lucru la calculator.
Insulă în bucătărie. Transformăm pervazul într-o masă de bar. Acest lucru vă permite să savurați micul dejun sau alte mese rapide într-un mod plăcut și să vă bucurați de peisajul din jur în timp ce vă relaxați.
Totodată, designerul menționează că în cazul în care vă doriți să transformați spațiul pervazului în unul funcțional, trebuie neapărat să includeți obiecte și accesorii care împrospătează estetica acestui colțișor al locuinței: "Este obligatoriu să nu uităm de pernuțele decorative moi și de plapumele împletite frumos. Acestea vor completa perfect zona, dându-i un aer rustic și confortabil. Iar dacă doriți să adăugați și un strop de romantism, nu uitați de lumânările parfumate".
În practica sa de lucru, aproape fiecare client alege să mascheze acest loc de la fereastră: "Oamenii vor ca zona pervazului să fie una funcțională, pentru a nu pierde din spațiu. De obicei, aleg ca această zonă să fie folosită pentru dulapuri de depozitare a lucrurilor și nu doar. De asemenea, mulți aleg ca această zonă să fie una de lectură, mai ales în dormitoare sau camera copiilor", precizând, totodată, că nu este absolut complicat în a amenaja acest spațiu, chiar dacă există și un calorifer în zonă: "Mobilierul poate fi proiectat cu o anumită zonă de aerisire, așa încât aerul cald să poată pătrunde în interiorul camerei. Măștile pentru calorifer pot fi din lemn, metal, MDF sau PVC. Acestea pot fi utilizate atunci când nu este mobilier, dar dorim să mascăm caloriferul pentru ca interiorul să aibă un design mai interesant și să arate estetic".
Așadar, exploatați din plin spațiul de sub pervaz sau/și pervazul propriu-zis. Iar dacă deja aveți amenajat acest spațiu într-o manieră creativă, așteptăm să ne expediați fotografii la adresa redacției: redactor@lacheie.md. Le vom publica pe site, pentru a oferi o sursă de inspirație și altor utilizatori ai platformei.