Plante pentru balcon și terase

Plante pentru balcon și terase
Distribuie Copie link

Aflați totul despre plantele de grădină: găsiți o listă de plante care se vor încadra perfect pe o terasă de tip deschis și vor rezista în orice anotimp.

Atunci când stăm la bloc și nu avem o grădină clasică, putem amenaja una la balcon sau terasă. Dejunul sau cina savurate în compania plantelor au un farmec aparte.

Trebuie să vă informăm că nu există plante special concepute pentru balcoane sau terase. Aici puteți decora cu:

  • copaci decorativi și plante de grădină, anuale sau perene, care se adaptează, cresc și se dezvoltă în ghivece/jardiniere;
  • plante de interior care rezistă temperaturilor ridicate din timpul verii.

Criteriile după care veți alege plantele pentru balcon/terasă sunt:

  1. cât de însorită este partea în care se află
  2. dacă e închis/acoperit/ă sau deschis/ă

Plantele de interior pe balcon închis sau terasă acoperită

Toate plantele de cameră pot fi scoase la balcon în perioada caldă a anului. Dacă balconul este în partea de nord, este parțial umbrit de arbori înalți sau alte clădiri, plantele se vor simți foarte bine. Dacă balconul se află în partea însorită, geamurile vor trebui, neapărat, acoperite cu pânză semitransparentă, de culori deschise (sau hârtie albă subțire) care va permite pătrunderea luminii, dar nu și a razelor solare direct pe frunze. În acest spațiu este binevenit să instalați un umidificator pentru a păstra umiditatea aerului la nivelul necesar plantelor de interior. De asemenea, nu uitați să deschideți geamul dimineața devreme sau seara, după apusul soarelui, pentru a aerisi balconul.

Niciuna din plantele de interior, chiar și cele mai iubitoare de lumină, nu va rezista în razele directe ale soarelui de amiază. Acesta, pur și simplu, le va arde frunzele.

La fel, plantele de interior pot fi scoase pe o terasă acoperită. Acoperișul le va salva de razele directe ale soarelui și de precipitațiile abundente, însă nu le poate apăra de vânt puternic. De aceea, aici vom da preferință plantelor mai mari cu ghivece mari și stabile. Cele mai indicate sunt ghivecele de ceramică sau beton, mai puțin cele de plastic. Pe cât sunt de frumoase plantele curgătoare, agățate pe terasă, pe atât de mult sunt cele mai expuse ruperii din cauza vântului.

Dăunătorii. Plantele de interior scoase vara pe terasă sunt mult mai predispuse la atacul insectelor dăunătoare, decât dacă ar sta la locul lor obișnuit în casă. De aceea trebuie să verificați săptămânal plantele, pe ambele părți ale frunzelor, și chiar să faceți prelucrări profilactice anti dăunători și, o dată în plus, la sfârșitul sezonului cald, înainte de a le băga în casă.

Și totuși, care sunt plantele care ne pot înfrumuseța terasa și, în același timp, să se simtă și ele bine?

Palmieri veșnic verzi pentru o atmosferă tropicală pe terasă – Phoenix, Washingtonia, Livistona, Licuala, Cycas, Chamaedorea, Yucca, Dracaena;

Copaci înfloritori – Hibiscus (Trandafir chinezesc sau japonez), Leandru;

Citrice pentru florile cu miros deosebit și fructele atrăgătoare – Lămâi, Lime, Portocal, Mandarin (Calamondin);

Copaci ornamentali, dar și aromatici - Măslin, Dafin, Mirt;

Plante cu flori pentru culori intense, apect deosebit și elegant - Camellia japonica, Azalea, Gardenia, Begonia, Fuchsia, Pelargonium (Mușcata).

Toate aceste plante vă vor decora terasa din aprilie-mai până în octombrie-noiembrie, dar odată ce temperatura noaptea scade sub 15-17°C, e nevoie să le adăpostiți în interior.

Plantele de grădină sunt mai indicate pentru balcoanele și terasele deschise

Ele au nevoie de mai multă lumină, sunt rezistente la razele directe ale soarelui și se restabilesc mai ușor după ploi sau vânturi puternice.

Pentru oamenii mai ocupați care nu au mult timp pentru îngrijirea plantelor de pe terasă, vă recomandăm să începeți cu un gard verde care poate fi realizat din ghivece cu:

Conifere – Thuja, Chiparos, Ienupăr;

Euonymus mic – un arbust care cu cât are mai multă lumină, cu atât frunzele îi sunt mai “colorate”, cu variegație mai pronunțată;

Buxus – arbust căruia îi puteți da orice formă, prin tundere;

Bambus auriu – simbolul grădinilor chinezești va oferi un aer exotic terasei dvs.;

Viţa canadiană/Viţa-de-vie decorativă și Hedera de exterior – au o creștere mai lentă în primul an, dar apoi sunt de neoprit și repede vor înverzi orice gard/perete. 

Aceste plante rămân verzi în orice anotimp și terasa vă va bucura privirea chiar și în perioada rece a anului. Iar de la dvs. se cere doar să le udați periodic.

Dacă preferați plantele înfloritoare pentru un covoraș colorat pe terasă, atunci cea mai bună alegere sunt – Dianthus/Garofița, Petunia/Surfinia/Calibrachoa, Verbena, Campanula, Lobelia, Panseluțele. Toate aceste plante au nevoie de un pic mai multă atenție, florile care se usucă trebuie curățate pentru a face loc altor noi. De asemenea, ele au nevoie de a fi udate mai des, unele chiar zilnic.

Pentru un decor și mai original, puteți opta pentru jardiniere personalizate, cum ar fi un ceainic sau o cratiță veche, ulcioare de lut, găleți, cizme vechi, o stropitoare sau orice vas care poate fi decorat, inclusiv cu copiii.

Nici colțurile nu rămân fără atenție. Pentru a pune în valoare un ungher, așezați acolo o jardinieră cu Hosta (Crinul de toamnă), Levănțică, Hortensie sau Iarbă de Pampas. Aceste plante cresc nu doar în înălțime, dar frunzișul și florile lor se extind și în diametru, de aceea e potrivit să le amenajați într-un colț unde nu vor deranja trecerea sau alte activități. Mandevilla (Iasomia braziliană) și Bougainvillea (floarea de hârtie) vor avea nevoie și de un suport pe care să se extindă vertical.

Dacă spațiul vă permite și doriți să amplasați ghivece suspendate, apoi cele mai potrivite plante aici sunt Dichondra argentea și Lysimachia nummularia. Iar dacă preferați ceva înfloritor, alegeți specii curgătoare de Petunie și Bougainvillea.

Cei pasionați de design peisagistic nu ratați ocazia de a realiza compoziții în care veți încadra câte 2-3 din plantele descrise mai sus. De asemenea, din compoziții nu poate lipsi Coleusul – o plantă decorativă prin frunzele sale extrem de frumoase și divers colorate.

Iar cei mai curajoși și pasionați de grădinărit o pot face chiar pe terasă sau balcon. În ghivece puteți crește plante aromate (mentă, busuioc, oregano, rozmarin), diferite specii de salată sau chiar roșii, castraveți și dovlecei. Tot în ghivece pot fi crescute fragi și căpșuni. O plăcere nemaipomenită de a ieși la balcon sau terasă și a culege din fructele sau legumele crescute cu propriile mâini, iar apoi să le folosiți în prepararea bucatelor sau a băuturilor răcoritoare.

În cazul în care nu vă descurcați cu alegerea plantelor și amenajarea lor pe terase, oricând puteți apela la specialiști care vă vor ajuta la acest capitol.

 

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.