10 plante de interior perfecte pentru decorarea bucătăriei. Sfaturi de îngrijire

10 plante de interior perfecte pentru decorarea bucătăriei. Sfaturi de îngrijire
Distribuie Copie link

Pe lângă faptul că plantele de interior pot ajuta la purificarea aerului, la creșterea nivelului de oxigen și la eliminarea toxinelor, studii recente arată că plantele stimulează creativitatea, ceea ce este perfect atunci când încercați o rețetă nouă.

Deci, chiar dacă spațiul în bucătărie este limitat, ar fi cazul să găsiți loc pe un pervaz, raft sau blat, sau să vă gândiți la ghivece suspendate. Dacă credeți că bucătăria dvs. nu are ferestre însorite, trebuie să știți că sunt plante care tolerează condiții de lumină scăzută. În aceste cazuri luați în considerare și montarea lămpilor cu LED-uri speciale sub dulapuri pentru a oferi lumină suplimentară plantelor în ghivece.

Așadar, iată câteva dintre cele mai comune plante care vor aduce starea de bine în bucătăria dvs.

Plante pentru pervazuri

Aloe vera - o plantă suculentă foarte rezistentă. Așezați-o lângă geam pentru că are nevoie de multă lumină. În rest, nu are nevoie de mari îngrijiri, decât udare periodică și ștergerea frunzelor de praf.

Sucul din frunzele acestei plante conține substanțe active precum enzime, aminoacizi și vitamine, și are proprietăți antiinflamatorii care accelerează vindecarea țesuturilor pielii. A avea o Aloe vera în ghiveci este ca și cum ai avea acces 24/7 la o farmacie. Dacă vă ardeți în timp ce gătiți, luați o bucată de frunză, stoarceți gelul pe rană și veți simți efectul de răcire aproape instantaneu. De asemenea, frunzele de Aloe vera pot fi utilizate în diverse rețete de băuturi și smoothie-uri, datorită proprietăților benefice pentru sănătate.

Venus Flytrap - o plantă carnivoră interesantă și ușor de îngrijit. Are nevoie de multă lumină pentru a crește și a se dezvolta. Trebuie udată cu apă distilată, apă de ploaie sau apă demineralizată. În general, se udă de două ori pe săptămână. Asigurați-vă că solul rămâne mereu umed, dar nu lăsați apa să se adune în ghiveci.

Bucătăria este locul perfect pentru ea. Așa cum sugerează și numele, Venus Flytrap atrage muștele și alte insecte, le prinde în “gura” ei spinoasă și le mănâncă. Deși nu vă va elimina complet muștele din bucătărie, cu siguranță vă va ajuta și va arăta impresionant în același timp.

Plantele aromate - un must-have pe pervazul de la bucătărie. Dacă aveți o fereastră însorită, puteți cultiva busuioc și rozmarin. Dar dacă bucătăria dvs. este pe partea întunecată, alegeți ierburi mai puțin pretențioase, cum ar fi pătrunjelul, menta și arpagicul, cu excepția cazului în care oferiți lumină suplimentară.

  • Menta va împrospăta camera cu parfumul său. Iar frunzele pot fi folosite pentru a adăuga aromă mâncărurilor și a da un gust răcoritor băuturilor. Tăiați frunzele de mentă în mod regulat pentru a încuraja o creștere mai densă. De asemenea, îndepărtați tulpinile care devin maronii sau uscate pentru a menține planta sănătoasă.
  • Busuiocul este una dintre ierburile cele mai ușor de cultivat în bucătărie. Trebuie doar să știți că îi place mult soare, nu-i plac zonele reci și cu curent de aer și îi place solul umed. Dacă aveți o fereastră de bucătărie orientată spre sud, aceasta este planta perfectă pentru dvs. Poate fi utilizat în rețetele italienești, în special în prepararea sosurilor pentru paste.
  • Rozmarinul este o plantă mediteraneană aromată și ușor de cultivat. Are nevoie de mult soare și de sol bine drenat. Rozmarinul are nevoie de udare regulată, dar trebuie să evitați udarea excesivă. Poate fi utilizat în diverse rețete culinare din carne sau legume.
  • Ardeiul iute nu poate lipsi din bucătăria unui iubitor de preparate picante. Este o plantă drăguță, mică, cu frunze verzi, care va arăta grozav pe un raft sau pe un pervaz. Creșterea propriilor ardei iuți acasă este mult mai ușor decât ați putea crede. Planta are nevoie doar de udare o dată sau de două ori pe săptămână și, în câteva luni, vă va răsplăti cu ardei iuți minunați.

Levănțica - o plantă cu flori frumoase și aromate care, în mod normal, este crescută afară, dar se poate dezvolta și în interior.

În bucătărie este o plantă foarte utilă deoarece respinge insectele precum muștele și moliile. Levănțica va fi un accesoriu perfect într-o bucătărie în stil rustic, provence. Poate fi utilizată în rețetele culinare pentru siropuri sau prăjituri.

Plante curgătoare pentru ghivece suspendate

Hedera Helix (Iedera engleză) - o plantă cu creștere rapidă și arată uimitor într-un ghiveci suspendat în apropierea geamului sau lângă chiuvetă. Preferă lumina moderată și solul ușor umed.

Hedera va adăuga o pată frumoasă de culoare oricărei bucătării. Frunzele sale ascuțite sunt într-o mare varietate de nuanțe de verde, cu accente de alb, galben și negru, așa că puteți fi siguri că veți găsi o specie care să se potrivească cu bucătăria dvs.

Planta de Iederă ajută la purificarea aerului, este unul dintre cei mai buni reducători ai poluanților din aerul din interior, cum ar fi formaldehida, benzenul, mucegaiul și bacteriile. Doar asigurați-vă că nu lăsați planta la îndemâna pisicilor, a câinilor și a altor prieteni patrupezi deoarece Iedera engleză este toxică pentru ei.

Epipremnum și Scindapsus - plante curgătoare perfecte pentru a decora bucătăria.

Frunzele lor verzi sau cu diferite variegații se încadrează ideal în orice decor, iar într-un ghiveci suspendat pot fi admirate din orice colț al camerei și nu ocupă spațiu pe rafturi. Nu sunt pretențioase în îngrijire, preferă lumina indirectă și udare moderată cu uscarea pe jumătate a solului între udări.

Chlorophytum (Planta păianjen) -un excelent purificator natural de aer, ajută la eliminarea mirosurilor, a fumului și a poluanților din mediu.

Cu frunze verzi întinse, planta păianjen este foarte populară și arată grozav în ghivece suspendate. Preferă lumina puternică, dar se adaptează la niveluri scăzute de lumină. Plantele drăguțe care se formează pe tulpini lungi și arcuite pot fi tăiate și plantate în același ghiveci pentru a fi mai dense sau în alt ghiveci pentru a decora un alt colț de camera. Păstrați solul umed primăvara și vara, dar lăsați-l să se usuce între udări toamna și iarna.

Plante-copaci pentru unghere luminoase

Copacul de Dafin - o plantă de interior des întâlnită și ușor de îngrijit. Este folosit atât în scop ornamental, cât și aromatic, fiind un decor minunat pentru bucătărie.

Preferă o expunere la lumină naturală indirectă. Plasați ghiveciul într-un loc cu lumină naturală suficientă, dar nu-l lăsați în soare direct, deoarece frunzele sale delicate pot fi arse. Are nevoie de un ghiveci suficient de mare pentru a permite creșterea plantei și un sol bogat în nutrienți, bine drenat și ușor acid. Udarea este importantă pentru creșterea dafinului, dar prea multă apă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Asigurați-vă că ghiveciul are o gaură de drenaj bună și că solul se usucă ușor între udări. Planta trebuie ferită de curenți de aer și de temperaturi extreme. Pentru a da copacului de Dafin forma dorită, tăiați crengile cu regularitate. Astfel veți încuraja o creștere mai densă și mai sănătoasă a plantei. 

Copacul de Măslin se regăsește deseori în interiorul celor nostalgici după plantațiile de măslini din Grecia sau Italia. Este o plantă decorativă care poate fi crescută destul de simplu în ghiveci, dar necesită atenție și îngrijire regulată.

Are nevoie de lumină solară directă pentru a crește și a se dezvolta, așa că plasați ghiveciul într-un loc bine luminat. Un sol bine drenat este esențial pentru sănătatea măslinului. Nu are nevoie de multă apă, de aceea asigurați-vă că ghiveciul are o gaură de drenaj pentru a permite excesului de apă să se scurgă, iar solul se usucă complet între udări. Tăierea ramurilor și îndepărtarea frunzelor moarte sau bolnave ajută la creșterea plantei, menținerea formei și a sănătății ei. Crescut în condiții optime, măslinul va produce chiar și fructe. Primele măsline, însă, apar doar după 4-5 ani de la plantare.

Citricele – Lămâi, Portocal, Mandarin (Calamondin) – sunt plante imposibil de trecut cu vederea și nu pot lipsi din bucătăriile moderne. Frunzișul lor minunat, verde și strălucitor, reprezintă pata de culoare și va valorifica orice spațiu, iar florile parfumate dau un aer de prospețime interiorului.

Citricele sunt plante tropicale care necesită multă lumină, căldură și umiditate adecvată pentru a se dezvolta și a produce fructe. Deși variază în funcție de soi, pomii de citrice tind să înflorească primăvara, fructele dezvoltându-se în timpul verii (fiind nevoie de polenizare artificială) și maturându-se lent în toamnă și în timpul iernii. Fructele sunt comestibile, dar nu au același gust cu care ne-am obișnuit.

Acum că știți care plante se potrivesc decorului și condițiilor din bucătărie, nu vă rămâne decât să mergeți la cel mai apropiat magazin și să vă faceți plinul de verde pentru interiorul dvs.

Articole relevante

Folosim cookies pentru a face site-ul mai bun pentru tine.